Вход
обновено 11:53 AM EET, Jan 18, 2020

Цветина Петкова: България е рай за развитието на собствен бизнес на село

Цветина Петкова е авантюристично момиче. Изпълнено с енергия, вдъхновение, вяра и любов. Обича да споделя времето си със смислени хора, разговори и хубава музика. Обича предизвикателствата, танците, баскетбола и приРодата. Обича усещането за принадлежност към корените си, България и родния си град – Ботевград.

Обича Родопите. Обича да открива нови места, да учи нови неща и да се запознава с вдъхновяващи хора. Обича приятелите си и изкуството във всичките му форми. Обича промяната. Обича живота. Обича и усещането за свобода.

Точно заради свободата създава проекта ,,Номадско ЕдинЕние". Повече за него, както и как е стигнала до създаването му, ще ни разкаже в следното интервю.

Как се реши на крачката да оставиш професията на юрист и да се преместиш на село, за да реставрираш стари къщи?

Това, с което се занимавам в момента, е естествено продължение на всичко, което ми се случва през последните 5 години. Преминавайки през дебрите на правото, където работех в адвокатски кантори и държавни администрации в България, стигнах до Обединените арабски емирства, където живях близо година и половина в Дубай и работих като стюардеса. Така усещайки динамиката на скучната офис среда, вкусвайки аромата на околосветските приключения и докосвайки се до ритъма на модерното робство в една от най-големите световни компании, се усетих жадна за България.

Преоцених я. Започнах да разбирам и усещам ясно, че тук имаме всичко необходимо за спокоен и пълноценен живот. И най-вече, пътувайки по света, разбрах, че тук имаме най-важното – усещането за Свобода.

Така започнах ясно да визуализирам картини от лятната вила на баба и дядо, където прекарвах голяма част от летата си като дете. Прииска ми се, когато се събуждам и когато заспивам, да имам гледката на планината. Припомних си, че всъщност се чувствам най-жива и заредена, когато общувам с разнообразни хора, занимаващи се с изкуство и иновативни проекти.

Две седмици след като напуснах последното си работно място като държавен чиновник, имах визията за проекта ,,Номадско Единение‘‘.

Какво всъщност е ,,Номадско Единение‘‘?

,,Номадско ЕдинЕние" е мрежа от места, хора и проекти.

Местата са нашите наследствени къщи, които ще трансформираме в новите споделени пространства. Целта е чрез отдаването по наем на къщите на дигитални номади, фрийлансъри и стартъпи, техните собственици да бъдат стимулирани да се завръщат в тях, от една страна. Така те ще кумулират средства освен от отдаването под наем, така и от провеждането на тематични събития с различна насоченост.

От друга страна, прилагайки този работещ модел за съживяване на селската къща, ще бъдат включени и местните жители – производителите на плодове и зеленчуци, както и местните ресторантчета например. Всички местни, които предлагат различни форми на алтернативен туризъм – планински преходи, колоездене и други. Тук е разковничето, всъщност така се създават нови училища, нови лечебни заведения, нови икономически ниши.

За кого е предназначен?

Ако трябва да обобщя за кого е предназначен проектът, то това са всички, които са дигитални номади – травел блогъри, виртуални асистенти, преводачи, уебдизайнери и много други. Фрийлансърите. Малките и по-големите екипи на компании, които имат желание и потребност да изнесат работата си извън скучната, градска офис среда сред природата.

Също така местните жители, представители на локалния бизнес, подрастващото население, което ще има достъп до иновативни среда и възможност за нови знания и развитие. И разбира се, собствениците на къщи.

На какъв етап е проектът сега?

Към настоящия момент работим върху ремонтирането на първата ни локация – Вила ЗелиКула, която се намира във вилна зона Зелин – на 3 км от Ботевград и на 50 км от София. Аз и семейството ми влагаме лични средства в разработването на проекта. Преди година, когато го стартирах, бях сама и имах подкрепата на семейството си.

От тогава до сега се формира Общност от хора, благодарение на които направихме сайт, променихме облика на двора, както и фасадата на къщата. Организирахме тематични събития през изминалите два месеца – йога, сугестопедичен курс по френски, както и събития за здравословно хранене.

Как може да помогне всеки, който има желание?

Всеки, който припознава себе си като част от този проект и проекта, като част от себе си, е добре дошъл. Това, от което имаме нужда в краткосрочен и дългосрочен план – PR и маркетинг експерти, организатор на събития, експерти в строителната сфера, които познават отблизо строителния процес – архитекти и конструктори.

Предстои да пуснем кампания. Септември месец в една от най-големите международни кампании – Indiegogo, така че помощ от страна на експерти, имащи опит в подобни кампании, е изключително ценна за нас. Експерти, имащи опит в разработването на европейски и международни проекти, са повече от добре дошли.

Планираме и международна конференция за споделените пространствата на Балканите през Септември с участието на международните партньори, с които сме установили контакт до момента.

Кои са предимствата на селото пред града?

Чистият въздух, органичната храна, която знаеш откъде идва и възможността сам да отглеждаш храната си.

Невероятните гледки, спиращи дъха. Възможността да усетиш истинска близост от общуването със своите съседи и приятели. Привилегията сам да определяш работното си време. ,,Лукса" да останеш насаме със себе си и да разбереш какво всъщност искаш, без да бъдеш робот и част от матрицата, наречена "работа от 9 до 5". А по-подходящо място от приРодата, едва ли някой някога ще намери.

Усещането да бъдеш откривател.

Нови пътеки, маршрути, водопади, пещери, върхове и нови изживявания. Възможността да откриеш себе си и пътя пред себе си. Загубените часове, прекарани в трафика в големия град, могат да бъдат заменени във време, прекарано с близките си и сред природата.

Защо работата от разстояние ще става все по-популярна? В какво се изразява тя?

Работата от разстояние е вече популярна и се разраства с невиждани темпове. Все повече хора разбират, че могат сами да осигуряват препитанието си, без да бъдат обвързани с фиксирано работно време и място.

Въпросът е да разберат какво всъщност искат – от себе си и професията, която практикуват или искат да практикуват, така че да им носи усещане за свобода. Определяйки сам работното си време, човек си дарява безценния подарък на личното време. Времето, споделено с близките хора и възможността сам да избереш как да го оползотвориш – да пътуваш, да медитираш, да учиш нови неща, да спортуваш и т.н.

Какво е природата за теб?

Каква хубава дума – приРодата.

Преди известно време видях изписването на думата по този начин. Тогава разбрах, че както винаги, нещата всъщност са далеч по-дълбоки. ПриРодата е да се завърнеш там – при Рода, при Първоизточника, при себе си, при Вечното.

ЕдинЕнието с ПриРодата.

ЕдинЕние със себе си, със своя корен, с традициите и със своята принадлежност. ПриРодата е всичко, което е.

За какво мечтаеш?

Мечтая да видя заселени нашите села и нашите къщи. Мечтая да видя българите единени, променящи заедно средата, в която живеем. Мечтая за България, която е пример за Свобода, Мир и съхранени Традиции.

Пример за осъзнатост. Всъщност знаете ли, не мечтая, защото мечтите обикновено звучат и остават като една далечна химера. Затова аз си пожелавам. Пожелавам да ни се случи всичко, което изброих, и то да бъде наша реалност. Да бъде!

Какво ще кажеш на хората, които като теб имат желание да се преместят на село, но от друга страна, се страхуват да напуснат зоната си на комфорт и стабилност?

Хора, събудете се от дълбокия сън! Всичко зависи от вас и е във вашите ръце!

Има ни и ставаме все повече. Все повече хора с образование, опит и знания се завръщаме от чужбина. Завръщаме се, за да променяме и за да творим. За да приложим наученото. Не сте сами и ако направите първата крачка, ще се уверите как Вселената откликва и ви помага – праща ви точните хора, в точния момент и на точното място. Селото е Настоящето и Бъдещето.

България е рай за развитието на собствен бизнес, както и за закупуването на дом – дом на село.

http://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px