Вход
обновено 5:56 PM EEST, Oct 23, 2019

Невротренинг или упражнения за нервната система

Едно дете непрекъснато се движи, учи, смее се, плаче. Всяка нова способност и умение, което детето усвоява, всъщност е структурна и функционална промяна на мозъка и нервната система. Не се увеличават броя на нервните клетки, те са толкова с колкото се родим, но се увеличава броя на израстъците и връзките помежду им (пластичност). Този процес се случва всяка нощ като спим дълбок сън. Всичко, което сме вършили, чувствали и мислили през деня се усилва и укрепва (запаметява) чрез малките промени в мозъка нощем. Всичко, което се случва с нас денем всъщност са упражнения и за нервната система и мозъка.

Всеки процес в тялото на ниво орган и система се управлява от нервната система – централна, периферна, вегетативна, ентерална (коремна).

Правейки физически упражнения, дихателни упражнения, йога или спортуваме (1 - физическа активност), слушаме музика, гледаме филм или картина (2 – сензорна интеграция), прегръщаме любимата, водим спокоен разговор или се подкрепяме с пълно доверие (3 – емоционална интелигентност), решаваме тест, задача, играем шах или управляваме проект (4 – когнитивен тренинг), нервната ни система префинва, усъвършенства, запаметява тези дейности като променя себе си непрекъснато, тоест тренираме и нея. Всичко изброено и много други дейности (ерготерапия или ерготренинг) тренират успешно нервната ни система както в детска възраст, така и цял живот. Дейностите са в основата на съзнателната активност на човека и съзряването и здравословното функциониране на нервната система е нейно вътрешно огледало.

Кога обаче едно упражнение или тренировка се нарича невротренинг, в тесен смисъл на думата?

Зад всяка дейност на човека стоят невронни мрежи, рефлекси – безусловни, условни, инструментални, невероятна комуникация и сработване, напасване на отделните неврони, за да я осъществят. Процесите на невронално ниво са напълно безсъзнателни процеси, науката има бегла идея какво точно се случва и как, но те не стигат до съзнанието ни.

Когато обаче наблюдаваме тяхната активност чрез сензори можем да се научим да променяме тяхната активност. Тъй като вредните навици, в случая нежелани рефлекторни реакции са придобити чрез научаване и повторения, т.е. „тренировки“, единствения начин да ги променим е същия, само че в обратна посока като ги отучим или пренаучим, но вече съзнателно.

Например, като наблюдаваме една нежелана нервна реакция със сензори и като използваме други съзнателни промени в емоциите, мислите и най-вече активността на скелетните мускули (включително и диафрагма и междуребрени мускули при дишане) ние променяме наблюдаваната нервна реакция и я направляваме, както караме една кола. Ние не знаем точно какво става във всеки отделен неврон, докато въртим волана, но чрез зрението си виждаме крайния резултат от движението на ръцете и накъде върви тя и по този начин непрекъснато коригираме и префинваме умението си.

По същия начин наблюдавайки крайния резултат от малките промени в тялото ни постепенно можем да се научим да насочваме в желана посока всяка една безсъзнателна рефлекторна реакция. Това е идеята на биофийдбекбиологичната обратна връзка. Така овладяваме паник атаки, тревожност, високо кръвно, коремни болки и много други вегетативни проблеми. Всички те са нежелани рефлекторни реакции, които в началото са били естествени и спонтанни, а после се превръщат във все по-силни и болезнени при все по-незначителни ситуации и провокации. За съжаление, рефлексите колкото повече се повтарят, толкова по-устойчиви и силни стават, защото се „тренират“.

В зависимост от сензорите, които използваме за наблюдаване на различни процеси в тялото, различаваме два вида невротренинги – периферно-вегетативни и централни.

Първите тренират вегетативната нервна система (биофийдбек невротренинг или само тренинг), а вторите мозъка (ЕЕГ фийдбек, неврофийдбек, невротренинг или само тренинг).

Невротренингите не изискват определено ниво на интелигентност, за да се правят, въпреки че те трябва да се водят от изключително умни, способни и знаещи „тренери“.

Когато човек придобие по една или друга причина вредни, нежелани вегетативни или централни рефлекторни, напълно безсъзнателни реакции и състояния, които се проявяват като симптоми (високо кръвно, сърцебиене, задух, главоболие, коремна или мускулна болка, студени крайници, изпотяване и др.), в резултат най-често на постоянно „трениране“, тоест постоянно високо нервно напрежение и стрес, преди да отиде на невролог, а в последствие на психиатър, нека знае, че има лесен и достъпен начин да се отучи от тях и да се научи на полезни, здравословни нервни реакции чрез биофийдбек и ЕЕГ фийдбек невротренниги. Единственото, за което трябва да внимава е да намери най-добрите "биофийдбекъри". Каквато е разликата между фитнес инструкторите или различните психотерапевти, или лекари, такава е и разликата между различните биофийдбек и ЕЕГ фийдбек невротреньори.

д-р Стоян Везенков

Център за приложни невронауки

Banner 468 x 60 px